dilluns, 21 de maig del 2012

Activitat de consolidació per lliurar


Text 1
Joaquim Rubió i Ors va tenir un paper fonamental en l'inici de la Renaixença. Quant al seu vessant de poeta cal destacar els poemes que publicà entre febrer de 1839 i novembre de 1940 al "Diario de Barcelona" amb el pseudònim Lo Gaiter del Llobregat i que aplegà en un volum l’any 1841. Alguns d'aquests poemes eren clarament programàtics, com el titulat " Mos cantars " de 1839. Examinarem alguns fragments del pròleg:
L'ardenta afició que té i ha tingut sempre a las coses de sa pàtria; lo gust que li cabria de que sos compatricis coneguessen més a fondo nostre antic, melodiós i abundant idioma, que desgraciadament se perd de dia en dia, a pesar de ser com una taula de marbre on estan gravades nostres glòries, perdent-se la qual han de desaparèixer per precisió los records d'aquelles; i en fi lo desig de despertar en los demés eix sentiment noble i digne d'alabança, son las úniques causes que han mogut a l'autor d'estes poesies a dar-les a la llum pública.

J. Rubió i Ors, Pròleg a Lo Gaiter del Llobregat. Poesies. 1841.
1.Quins valors atribueix Rubió a la llengua catalana?
2.Penses que alguns dels valors que l'autor atribueix a la llengua es poden relacionar amb els assignats per Aribau en "La Pàtria"?


Text 2
Hem viscut massa temps plegats; la influència de la instrucció oficial i de la cultura castellana, tan superior a la nostra per segles, ens ha fet massa aptes a ésser penetrats per aquella tradició; i com que al mateix temps les condicions naturals del nostre esperit ens fan absolutament inaptes per a assimilar-nos-la i fer-la evolucionar en el sentit nostre, per això dic que avui tota promiscuïtat intel·lectual amb els castellans, siga per venir ella a nosaltres o siga per anar nosaltres an ells, no pot ésser sinó en detriment de la integritat i de l'evolució natural i pròpia del pensament català. Considerem que en una tal promiscuïtat ens hi juguem la personalitat de l'esperit català i tot l'esdevenir de Catalunya(...) El pa i el vi intel·lectual de la gent d'avui, són els diaris i el teatre. La gran massa composta dels que viuen de renda, dels industrials, dels homes de negocis i de carrera, dels dependents i dels treballadors, quant a idees generals pensen, de dies, amb el diari que llegeixen, i de nits en el teatre a on van a distreure's.
Doncs bé, envers això s'hauria de fer una veritable lliga -sense comissions ni juntes, per l'amor de Déu!-, una lliga de bones voluntats treballant cada una pel seu cantó. Que cadascú faci un acte de voluntat dient "No llegiré cap periòdic de Madrid ni cap periòdic que inspiri el seu criteri en lo de Madrid".
Segueix a http://www.xtec.cat/~malons22/personal/modernisme1.htm
Joan Maragall: "La independència de Catalunya", 1895.

1. En resum, quina tesi defensa Maragall en aquest text?
2. Amb quin to (humorístic, irònic, tendre, dur, etc.) escriu Maragall l'article? Per què fa servir aquest to? Justifica les teves respostes amb algun exemple.




Recordeu que l'examen és dimarts i teniu l'esquema de tot allò que heu d'estudiar a l'examen a la pestanya de la dreta "Esquema literatura"

divendres, 18 de maig del 2012

Gèneres literaris

Aquí teniu tres esquemes que pertanyen a la classificació dels gèneres literaris: narrativa, poesia i teatre.
Com ja hem anat comentant a classe, especialment a través dels comentaris de text narratiu i poètic, els gèneres literaris tenen una funció estètica i el seu llenguatge és expressiu.
És per això, que podem trobar recursos varis, com ara bé les figures retòriques en el cas de la poesia, els diferents punts de vista en la narrativa, etc. 
En aquests esquemes trobareu les principals característiques de cada gènere i subgènere.

POESIA
 

 NARRATIVA

TEATRE

dilluns, 26 de març del 2012

ATENCIÓ

 
Modificació de l'obtenció de la nota final de Llengua i literatura a Batxillerat.


1r de batxillerat

Els alumnes que tinguin el tercer trimestre amb una nota de 5 o superior, obtindran la nota final de la matèria segons la següent ponderació:

1r trimestre: 20% de la nota de curs
2n trimestre: 30% de la nota de curs
3r trimestre: 50% de la nota del curs

Els alumnes que no hagin aprovat el 3r trimestre hauran de presentar-se obligatòriament a l'examen de recuperació final de TOTA la matèria.

El tercer trimestre s'avalua amb la presentació del poema a classe (70%) i un examen sobre literatura (30%) on també s'hauran de comentar pintures relacionades amb els moviments literaris.

dimecres, 14 de març del 2012

Ja hem començat a exposar els poemes de l'Antologia barrejant-hi música, vídeos i imatges que serveixen per il·lustrar què signifiquen aquestes composicions en el seu context.

Anirem penjant els Power points a la columna de la dreta del bloc però recordeu que són guies del que s'ha anat comentant a classe i que cal ampliar-los amb els apunts i les observacions  que anem fent entre tots i totes.

A classe, hi ha penjat un calendari amb les persones que s'encarreguen d'un poema, perquè no perdeu el fil.

divendres, 24 de febrer del 2012

Poesia i imatge

Idees per acompanyar els vostres poemes. N'hi ha algun que tenim a la llista i el podeu aprofitar. Sinó, el podeu fer vosaltres amb imatges que seleccioneu!

www.enveualtacultura.net/eva/enregistraments

dimarts, 21 de febrer del 2012

Segon trimestre




Tenim un dia de classe per endavant abans que arribi l'examen!

Per això, el proper dia començarem a parlar sobre els gèneres literaris i si hi ha algun dubte sobre la prova del dia 28, dedicarem l'última mitja hora per resoldre'ls. 

A petició d'una companya vostra, a l'apartat "Enllaços" podreu trobar un model de comentari de Tirant lo Blanc. Es tracta d'una guia de l'obra que compta amb activitats diverses, entre les quals s'hi troba el comentari de text. Amb tot, recordeu que la millor guia és repassar les errades dels comentaris que vau fer i aquells que hem anat comentant a classe.


divendres, 17 de febrer del 2012

POESIA

Després d'obrir el debat: De què serveix la literatura i qui serveix a qui, ens endinsem en el comentari d'un poema. Esbufecs. La poesia no compta amb un públic fidel. Però, i la música? I de què està feta la música si no és de poesia? El ritme, la rima. En definitiva, la forma és una part molt important perquè seguim cantant melodies diverses als passadissos. Feu una ullada a l'activitat que farem aquest trimestre: comentar un poema.



Però no serà tan feixuc. Aquí teniu altres que ja ho han provat abans. Provem-ho.
+Models de comentari de poema

"Become someone else"

Com diu la imatge, "become someone else" a través de la lectura. Però no només això. Llegir també és obrir el nostre món a d'altres encara desconeguts.
El tercer trimestre ens aproparem al món de la lectura a través d'imatges i vídeos, per debatre quina és la intenció de la literatura. Pura estètica?

Gèneres literaris (teoria)
What is genre? (vídeo)
The fantastic flying books (vídeo de classe)




D'ORTOGRAFIA

De la correcció dels comentaris,en surten aspectes a tenir en compte. Recordeu que les faltes descomptaran a l'examen fins a 2 punts. Document estrella.


D'hamburgueses

Aquest trimestre, a banda de llegir el Tirant, hem practicat el comentari de text.
Recordeu que tant la forma com el contingut, és important. Espero les vostres hamburgueses!



Síntesi de l'estructura del comentari de text
1.Presentació de l'obra literària i de l'autor
1.1 Vida i obra de l'autor (aplicades al fragment, capítol, etc.)
1.2.Gènere i subgènere
2.Anàlisi del text
2.1.Resum i tema central
2.2.Estructura
2.3.Personatges
2.4.Espai
2.5.Subtemes
3. Conclusió
Què aporta aquest capítol a l'obra? Quina projecció té aquesta obra?

Tirant lo Blanc, Joanot Martorell

"Este es el mejor libro del mundo", va escriure Cervantes. El que és cert és que el món de la cavalleria es troba en un moment crític al segle XV. A Tirant aquest univers encara és creïble però dos segles després, el Don Quijote ja el presenta totalment inversemblant. El temps passa, inexorablement, ràpid.
Us enllaço, doncs, la guia i posem fil a l'agulla!

 Imatge Tirant lo Blanc, film de Vicente Aranda
RECURSOS:

Guia lectura Tirant lo Blanc
Versió digital de l'obra
Guia interactiva
Model de comentari ( a les últimes pàgines)